ФИФА съди Блатер и Платини, прилапали 2 милиона швейцарски франка

Сен Блатер и Мишел Платини, снимка: cross.bg

Сен Блатер и Мишел Платини, снимка: cross.bg

ФИФА заведе искове в швейцарските съдилища в опит да възстанови 1.56 млн. паунда.

Парите са били незаконно платени от бившия президент на централата Сеп Блатер на бившия президент на УЕФА Мишел Платини.

„ФИФА днес заведе дела в съответните швейцарски съдилища срещу бившия президент на Международната футболна централа Йозеф Блатер и бившия вицепрезидент на ФИФА Мишел Платини, търсейки решение на казуса с двата милиона франка, незаконно платени на г-н Платини през февруари 2011“, се казва в изявление на ФИФА.

Според централата, „подаръкът“ е определен като „незаконно плащане“, цитирайки решението на Швейцарския върховен съд. Блатер и Платини, които получиха забрана извън спорта през 2016 заради плащането, не бяха достигнати за коментар от Ройтерс.

ФИФА обеща, че ако парите бъдат възстановени, финансовите средства и лихвите, начислени през последните осем години, ще бъдат изцяло разпределени за развитието на футбола, където първоначално е трябвало да инвестирани.

Блатер бе президент на Международната футболна централа между 1998-2015, преди противоречието и в момента той изтърпява наказание извън спорта до 2022. Междувременно, Платини, първоначално обяви намерението си да се кандидатира за заместник на Блатер, но скоро след това се оттегли от борбата за нов президент.