Филмът за Кристо "Да ходиш по вода" тръгва в кината от 20-и декември

Проектът е осъществен в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите

Кристо Явашев - Кристо

Кристо Явашев - Кристо

Филмът "Да ходиш по вода", който разказва за световноизвестния артист Кристо и неговото приключение, наречено "Плаващите кейове", ще можем да гледаме от 20-и декември, предколедно в кината. Режисьор на филма е Андрей Паунов.

Идеята за проекта "Плаващите кейове" се ражда във въображението на художника още през 1970 г. и той го споделя първо със съпругата си. През 2016 година, 7 години след смъртта на Жан-Клод, този изумителен шедьовър, който позволява на посетителите да ходят по вода чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят, най-после става реалност. Проектът е осъществен в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите, а изборът на локация е само първата крачка в този комплексен процес.

"Да ходиш по вода" въвежда зрителите в организирането на такава мащабна арт продукция. Филмът завладява с темперамента на създателите на проекта и с усещането, че зрителят става свидетел на едно истинско чудо.

Освен Кристо, във филма ще видим и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е бил дясната ръка на световния артист и е участвал в създаването на всички негови проекти.

Филмът на Андрей Паунов "Да ходиш по вода" беше представен за първи път на София Филм Фест. С него бе открито 23-тото издание на фестивала. Лентата бе посрещната с овации от публиката в препълнената зала 1 на НДК, пише dir.bg.