Финландският президент към Путин, в прав текст: Финландия ще поиска членство в НАТО

Саули Ниинистьо е подчертал, че руската инвазия в Украйна е променила сигурността на средата

Саули Ниинистьо

Саули Ниинистьо

Финландският президент Саули Ниинистьо днес проведе телефонен разговор с руския държавен глава  Владимир Путин, по време на който го уведоми, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО. Новината беше съобщена на сайта на президентската администрация на Финландия.

Напомняме, Швеция също заяви намерение да се присъедини към Алианса.

„Президентът Ниинистьо коментира пред Путин колко фундаментално руските искания в края на 2021 г., целящи да попречат на страните да се присъединят към НАТО, както и масираната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г., промениха средата за сигурност, в която се намира Финландия.“ – се казва в съобщението.

Ниинистьо отбеляза, че е заявил на Путин още на първата им среща през 2012 г., че всяка независима нация подобрява своята сигурност.

„Това се случва и сега. С присъединяването си към НАТО Финландия укрепва собствената си сигурност и поема своята отговорност. Както всеки друг. Също така, в бъдеще Финландия иска да се погрижи по коректен и професионален начин за практическите въпроси, произтичащи от съседството й с Русия.“ – се посочва още в съобщението.

„Разговорът беше директен и ясен и протече без изостряне на тона. Беше важно да се избегне напрежение.“ – отбелязва президентът Ниинистьо.

Превод Faktor.bg