"Форд" напуска Русия завинаги, закрива заводи в Европа

Компанията ще се раздели с 12 000 души до края на следващата година

"Форд" обяви, че заради голямо преструктуриране на производството в Европа ще се раздели с 12 000 души до края на следващата година, ще закрие за същия срок 5 завода (3 от тях са в Русия) и ще продаде един в Словакия. Това означава съкращаване на над 20% от персонала (официално той е 196 000 по цял свят) и намаляване на европейските предприятия от 24 на 18.

Предложените за закриване заводи са един за двигатели в Уелс, един за трансмисии във Франция, два за сглобяване на автомобили - в Набережние Челни и в Санкт Петербург, плюс трети руски - за двигатели, в Елабуга.  Сайтът offshoreview.eu коментира преди месеци, че ако всички фабрики на американската компания бъдат напълно затворени и "Форд" окончателно напусне Русия, хиляди граждани ще останат без работа - данъчните облекчения ще намалеят, безработицата ще се увеличи. Що се отнася до цената на колите, които ще се произвеждат вече във фабриките за внос, експертите прогнозират увеличение на цената с 3-5%, така че затварянето на заводите допълнително ще засегне портфейла на руските граждани, които са решили да купят автомобил под марката Ford.

Предприятието за трансмисии в Кехнец в Словакия ще бъде продадено на компанията Magna.

Във Великобритания централата на Ford of Britain и Ford Credit Europe в Уорли ще бъде закрита до края на 2019 г.

Промяната започва от 1 юли и заради нея се създават 3 групи за обслужване на клиентите - за търговски автомобили, за пътнически коли и за внос. В следващите 5 години ще бъдат представени 3 нови серии, ще се разширят моделите с висока проходимост, почти всички модели ще имат и електрически варианти и потребителите ще се убедят, че компанията намалява още повече въглеродните емисии.

Компанията засилва амбициите си да е сред водещите в Европа продавачи на брандове от съвместни дружества, включително като за 5 години удвои печалбата от този сегмент. На подкрепа в това отношение се разчита на стратегическия алианс с "Фолксваген", "Форд Отосан" в Турция и "Форд Солерс" в Русия.

До 2024 г. трябва да се внасят 3 пъти повече пътнически автомобили, а вносните модели, към които насочва внимание компанията в съобщението си, са Mustang, Explorer и вдъхновена от Mustang електрическа кола.