Франс прес: Обвиняват България, Унгария и Гърция, че преследват с кучета кандидати за убежище

Фронтекс, агенцията на ЕС за външните граници, бе обвинена от няколко медии, че толерира малтретирането на мигранти, извършвано от представители на местни власти, и че самата тя е нарушила човешките права при експулсирания на мигранти, предаде Франс прес.

В съвместно разследване на сайта Коректив, британския в. "Гардиън" и на германската телевизия А Ер Де, която ще излъчи репортажа си утре, Фронтекс е упреквана, че е оставила гранични полицаи в България, Унгария и Гърция да преследват с кучета кандидати за убежище, да използват лютив спрей или да ги изгонват брутално. Трите медии казват, че се позовават на стотици вътрешни документи на Фронтекс, които са в подкрепа на техните твърдения за случаи на малтретиране и по които последваща проверка не е била разпоредена, твърди германската телевизия в първи откъси от репортажа, качени на сайта й.
Фронтекс има възможността да изтегли своя собствен персонал от тези страни и като не го прави, тя е съучастник, твърди ръководителят на Консултативния форум на агенцията (орган, който подпомага управителния съвет на агенцията) Стефан Кеслер, цитиран в репортажа на А Ар Де.
В отговор на запитване на Франс прес базираната във Варшава Фронтекс каза, че до днес нито една жалба не е била подадена срещу неин агент. Агенцията отбеляза, че иска да проучи въпроса и да вземе мерките, които се налагат по отношение на тези твърдения.