Тимерманс с шокиращо признание: Русия не манипулира цените на газа, други са причините

Ако не намалим вредните газове, ще се стигне до война за храна и вода

Франс Тимерманс

Франс Тимерманс

Температурата на нашата планета се е покачила над 1 градус, което е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се качи над 2 градуса – тогава ще се стигне до война за храна и вода. Затова трябва да намалим изпускането на вредните газове, а затова трябва да променим икономическия си режим. Време е за промяна, защото вече имаме технологиите и ресурсите, така ще поемем контрол за собствената си съдба – за нас, но и за нашите деца. Така обясни с думи прости „Зелена сделка“ Франс Тимерманс, бивш външен министър на Нидерландия, отговорник на ЕС за зелената сделка, в ексклузивно интервю за Би Ти Ви.

Високите цени на газа

Много политици използват термина „перфектна буря“, но аз не мисля, че тя можеше да бъде предвидена…Защото освен развитието на икономиката, и други фактори влияят върху производството на газ и високата му цена. Всъщност става дума за намаляване на предлагането. Да се надяваме, че това е само временно положение и следващата година цените на газа ще слязат надолу, заяви Тимерманс.

Той не смята, че Русия съзнателно задържа количества газа, или пренасочва част от количествата газ на изток за сметка на Европа. 

Нямаме причина да мислим, че Русия притиска пазара, тя изпълнява своите договори. В Китай има сериозен проблем и тя се опитва да помага за решаването му. Но нямаме причина да мислим, че Русия манипулира пазара. Цените летят стремглаво нагоре не заради Русия.

„Северен поток-2“

Що се отнася до проект „Северен поток-2“, преди да бъде лицензират властите в Германия искат да бъдат много внимателни, преди да го въведат в експлоатация.

България да затвори въглищните си централи 2040  

Когато получим Плана за възстановяване на България, ние ще го анализираме много внимателно и ще погледнем моменти, които са свързани с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова повече ще ни струват на данъкоплатците, защото това е индустрия, която няма бъдеще. Това за нас трябва да бъде важен приоритет. Затова ми е трудно да кажа дали 2040 година е коректната дата. В България има други сектори, в които да бъдат вложени много европейски пари, за да се компенсира по някакъв начин проблемът с въглищните централи, изрази позицията си Тимерманс.  

Според него закъснението при внасянето на Плана за възстановяване не е фатално, много по-важен фактор е качеството на Плана за възстановяване. И след като бъде внимателно анализиран в ЕК, след няколко месеца се надява България да получи съответната финансова подкрепа.

Атомната енергетика  

Някои я отричат, други прегръщат идеята за използването й. Тя има предимство, но и недостатъци – тя е много скъпа. Но ЕК няма нищо против използването на такава енергия, като всяка страна членка трябва да вземе сама решение за себе си…Това се отнася и до втора АЕЦ в България – ние ще наблюдаваме тя да бъде една безопасна централа, но се надяваме и на едно разумно решение на основата на плюсове и минуси, и конкретни цифри.