Гърция отново се оплака от Турция, заплашвала суверенна държава

Маневрите на Турция в Източното Средиземноморие са „грубо нарушение“ на международното право, каза министърът на външните работи на Гърция Николаос Дендиас  по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас след срещата им в Берлин, предава гръцка държавна агенция.

„Въпреки много ясните съобщения от Европейския съюз, Турция продължава да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър, страна-членка на ЕС, като същевременно ескалира риториката си“, заяви Дендиас и подчерта, че чрез действията си „Анкара не помага за облекчаване на напрежението“.

Гръцкият външен министър заяви, че изявленията за намерението на Турция да открие затворените части на град Фамагуста „по-скоро влошават ситуацията и не помагат в търсенето на решение на кипърския въпрос“.

По отношение на сондажите за газ на Турция в крайбрежните води на остров Кипър и продължаването на диалога по кипърския въпрос,Маас повтори позицията на ЕС в подкрепа на Кипър , като отбеляза, че „неоправдани събития“ затрудняват това.