"Газпром" готви зимен цугцванг на Украйна

Компанията се държи като мечка в магазин за порцелан, пише "Главред"

От Газпром обявиха, че ще могат да преговарят с Украйна чак след парламентарните избори в страната. Навярно, от избори до избори в Киев могат да се променят законите на физиката и законите на икономиката. Според Газпром. И докато изборите не минат, пазарната цена на газа не може да се разбере. И до изборите Газпром по никакъв начин не иска да изпълнява задълженията си и да продава газ по договора, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.
Вероятно светът ще се срине в очите на ръководството на Газпром, ако Украйна купува газ от тях, без предплата. И след изборите, обемът на украинската тръба може да се промени, което не ни позволява да говорим за транзит преди изборите. О, тази тайнствена украинска аномалия. И преди изборите, Газпром дори не иска да изпълни решението на съда. Изведнъж международното право ще се промени. В Украйна. След изборите. Или след изборите в Украйна ще има хора на власт, които няма да имат нищо против да отпишат дължимите от Газпром 2,6 млрд. долара?

Сега Украйна иска да купува газ от Газпром. Газпром не продава. Защото съдът е определил нормални пазарни условия. И това не се харесва на Газпром. И не му харесва да признае дълга от 2,6 млрд. долара. Но това е проблем на Газпром, а не на Украйна. Предвид това колко дълго руската компания извива ръцете на Украйна, ние изобщо не сме длъжни да проявим разбиране към положението й.

И да, не трябва да си мислим, че ако сега се съгласим на всичко, Газпром ще отложи (строителството) на „Северен поток 2“. Няма да го отложи. По своя воля. Никога. И немците няма да се откажат от проекта. Защото им е изгоден, това са техните национални интереси. Още повече след като те се отказват от цялата си атомна енергетика и приключват с въглищата. В тези условия им трябва газ. Много газ. И е все едно от къде ще бъде той, Ние не можем да ги разберем. Те са много богати и мислят повече за своята екология, отколкото за Путин с гранатата. Путин е далеч, а партията на Зелените е близо. А това означава, че да се проявява слабост и да се моли за милост, давайки на Газпром всичко, което иска, няма смисъл, Ако вие, избирайки между загуби в бъдеще и унижението, изберете унижението, ще получите загуби и унижение. И ще опростите дълга на Газпром.
Никой не признава, че Газпром отново действа не като икономически агент, а като политически? Това е невъзможно, нали? Те са просто компания, която иска да прави бизнес. В края на краищата, те не се надяват, че след изборите в Украйна на власт ще дойдат хора, на които са по-близки националните интереси на Русия, а не на Украйна. В края на краищата, едва ли някой със здрав разум вярва, че в Украйна могат да поверят мнозинство на Медведчук. Освен Медведчук, разбира се.

Тогава излиза, че Газпром просто протака време. За да устрои зимен цугцванг. И да спре транзита? Като цяло, се държи като стандартен надежден партньор, като мечка в магазин за порцелан. Но има надежда, че този път в Украйна няма да има човек, който е в състояние да подпише договор, подобен на договора на Тимошенко-Путин. С изключение на Медведчук, Който винаги е готов. А всички останали ще се радват, че до зимата Нафтогаз ще успее да събере 20 милиарда кубически метра в хранилищата и ще покаже на „Газпром“ един пръст. В края на краищата, ако вашият съсед винаги се държи като психар, който си прави каквото поиска, в това има един плюс. Вие знаете, какво може да се очаква от него.