"Газпром" заплашва Европа с недостиг на газ през есенно-зимния сезон

Европейските страни ще започнат есенно-зимния период с недостиг на газ в подземните си газохранилища (ПГХ). В същото време рязкото покачване на борсовите цени на газа в Европа е причинено от външни фактори, а не от структурата на организацията на европейския газов пазар, каза Елена Бурмистрова, заместник-председател на Управителния съвет на „Газпром“, генерален директор на „Газпром експорт“, в интервю за корпоративното списание на „Газпром“, цитирана от TACC.

Бурмистрова припомни, че миналата зима заради студената зима и продължителната студена пролет е изтеглен рекорден обем газ (66 млрд. куб. м) от европейските ПГХ, а периодът на пълнене с газ този сезон започна три седмици по-късно от обичайното.

„Към средата на септември изоставането с пълнене с газ в Европа надхвърли 22 милиарда кубически метра. Експерти в Европа и Азия казват, че това закъснение в Европа не може да бъде компенсирано. Тази ситуация със сигурност ще стимулира търсенето и ще се отрази на цените, " каза тя.

Говорейки за покачването на борсовите котировки за газ в Европа, Бурмистрова отбеляза, че това е резултат от влиянието на външни фактори, а не от модела на организация на газовия пазар. „Сред тези фактори са общите колебания в пазарната ситуация и неравномерността на възстановяването му в отделните страни, както и потокът на големи обеми втечнен природен газ (ВПГ) към азиатския пазар. В момента терминалите за получаване на ВПГ в Европа, според Gas Infrastructure Europe, са заредени на около до половината от капацитета си.

В същото време Бурмистрова добави, че по-рано надежден начин за минимизиране на ценовите колебания на пазара са били договорите, свързани с цените на петрола и многомесечното осредняване, което е дало възможност да се „заглушават“ някои от външните колебания. "Въпреки това, сегашната архитектура на пазара до голяма степен се основава на котировките на ликвидни търговски точки. И в нашето портфолио делът на договорите, привързани към спот цените и форуърд котировките на европейските търговски етажи, също се е увеличил значително през последните години", каза тя.

В същото време „Газпром“ разширява използването на индексиране на цените за по-стабилни форуърдни продукти, за да гарантира предвидимост на паричния поток, каза топ мениджърът. „Това са продукти с по-дълги времеви бази, като тримесечия и години“, обясни Бурмистрова.