ГДБОП и жандармерия окупираха офиси на кабелни оператори

Акциите са в Бургас и Благоевградско

Екипи на жандармерията от сутринта правят проверки в офисите на кабелната телевизия "Кабел Сат-Запад". Тя оперира в Кюстендил, Дупница, Благоевград и др. населени места в югозапада. Освен униформени служители на жандармерията, проверка в офисите правят и цивилни. На служителите не се разрешава да излязат навън.  

Всеки момент в офисите на бургаската кабелна телевизия RN TV Канал 0 ще започне акция на ГДБОП, предаде Flagman. За това aлармираха колеги от самата медия, които се чувстват безкрайно омерзени и се намират на работните си места. Те узнали за предстоящия щурм на качулките, след като пред редакцията на телевизията вече се е настанил екип на национална медия в очакване на „екшъна”. Подобни "операции" днес се очаквало да бъдат проведени и в други населени места срещу малките кабелни телевизии.

Според колегите от Канал 0, действията на държавата днес били свързани с техния протест преди 2 дни срещу промените в Закона за електронните оператори. Онзи ден от Сдружението им алармираха обществеността, че с влизането в сила на тези промени ще бъдат унищожени малките фирми, занимаващи се с телевизия, разпространявана по кабел, това ще остави малки градчета и села без интернет и ще доведе до повишаване на таксите. 

Новите промени предвиждат да се следи в реално време дали се разпространява телевизионна продукция без да се плаща за нея по съответния лиценз и да се връчват незабавно глоби на нарушителите. Това означава, че по-дребните представители на бранша не биха могли да издържат и биха фалират.

Faktor.bg припомня, че само преди два дни изпълнителният директор на Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" (НСКО) Валентин Георгиев и адвокат Емил Василев алармираха, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори. Те предупредиха, че зад акциите вероятно стои сдружението на големите компании А1, Виваком и Булсатком - "ТеРаПро". Целта според Георгиев и Василев е да се дискредитират малките кабелни оператори, да фалират и да бъдат изхвърлени от пазара.