Ген. Кирчо Киров пак сее заплахи: Има опасност от военен сблъсък на НАТО и Русия в Черно море

Сега е очевидно, че Русия разчита на Сърбия и винаги е било така

Русия гледа на действията на НАТО в Черно море като агресивни и ще вземе ответни мерки. Очевидно, че това е една игра на нерви, която ще продължи и занапред. Остава ни да се надяваме, че нервите и на двете страни са достатъчно здрави и издръжливи, за да не се стигне до по-мащабно развитие и провокация, която да предизвика военен сблъсък

Напрежението между НАТО и Русия се развива в опасна близост до България и без съмнение ще повлияе на обстановката в региона. Това внушава ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пише агенция "Фокус". Генералът е близък до Георги Първанов и формацията му АБВ, но освен това е и с две тежки обвинения за служебни престъпления, като по едното има и присъда на първа инстанция.

„ Всичко това създава една опасна обстановка и тя трябва да се наблюдава с много голямо внимание от нашите въоръжени сили и ръководството. Сега е очевидно, че Русия разчита на Сърбия и винаги е било така, както й в исторически план спрямо други балкански страни в региона. Сърбия наистина се оказва държава, заобиколена от страни членки на Алианса, но получава военна помощ от Русия. България като страна - член на НАТО има проблеми със своето превъоръжаване, а Сърбия получава безвъзмездно съвременна бойна техника, съвременни летателни апарати и ракетна техника. Сърбия се превръща в регионален фактор във военно отношение“, коментира още ген. Киров.

Според него това несъмнено има своето влияние върху региона, тъй като създава реална обстановка на противопоставяне. Ген. Кирчо Киров каза още, че проблемът Косово – Сърбия ще продължи да съществува още дълго време. България трябва да посреща с безпокойство и тези близки до нас процеси, коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба. Думите му звучат напълно в унисон с руските заплахи и опити да откъснат България от НАТО и ЕС и да я върнат отново в своите орбити на влияние.