Ген. Мутафчийски: Отварянето на театри и музеи не е актуален въпрос

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Отварянето на кина, театри и музеи не е актуален въпрос", заяви на брифинга на оперативния щаб тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски. Ръководителят на щаба посочи, че независимо от използването на индивидуални предпазни средства, а те са задължителни в болниците, има съответен риск персоналът да бъде заразен. В COVID-отделенията заболеваемостта е по-малка отколкото в отделните отделения, отбеляза ген. Мутафчийски.

След като призна, че имаме покачване на заболеваемостта, той посочи, че покачването е три пъти. Това, което отчитаме като повишена заболеваемост е в области, в които преди това не сме отчитали – Ямбол и Хасково. Все още разпространението е клъстърно – отделни лица носят заразата в малки семейни кръгове, както и в социалните домове.

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев говори за националното представителното проучване, което предстои да се проведе в Пловдив. Той съобщи, че там работата върви и то много сериозно, като предстои през тази седмица да се закупят тестове. Но, д-р Кунчев уточни, че проучването ще продължи повече от месец. Добрата новината е, че има много доброволци.