Ген. Румен Миланов: Кокаинът в Черно море е пътувал към Русия

Няма замесени български посредници в трафика на дрогата

ген. Румен Миланов

ген. Румен Миланов

Бившият шеф на ГДБОП Румен Миланов бе категоричен, че заловеният кокаин в Черно море е предмет на трафик. Той коментира пред Канал 3, че предстои големите агенции, включително американските, да започнат да търсят отговори какво се е случило. Според него този кокаин не е бил за българския пазар, а по-скоро за Русия, тъй като става въпрос за голямо количество стока. Той изрази съмнение да е имало български посредници в трафика.

"Ако внимателно гледаме видеозаписа, ще видим, че този побой се организира с особена жестокост. И това налага съответното социално внушение. Крайно неправилно е те да бъдат задържани, а после освободени. Има основание най-малкото да бъдат задържани за 72 часа. А може да се поиска и постоянен арест. И това е грешка, която доведе до ескалация. Това обаче показа, че има натрупано напрежение в обществото срещу този етнос", заяви Румен Миланов.

"Има много цигани, които си изкарват хляба честно. Но голяма част от тях имат усещането за беззаконие и нямат за ред. Но това усещане най-напред през семейството, най-напред през образованието, което го няма. Тези хора, които са неграмотни, какво могат да направят. Те освен да крадат и да правят рецидиви, няма какво друго да правят. И това се случва.

Ако ние сме сериозна държава, трябва да подходим към този етнос така, че да бъде вкаран в правовия ред", допълни ген. Миланов. Относно реакцията в Габрово и стои ли някой зад протеста.

"Не изключвам определени структури, включително и политически образувания, които да се възползват от това нещо. Но тези, които ще използват този протест или по-точно бунт, и то в Габрово, който е много спокоен град, за да стане това нещо, там се е нагнетило напрежение. Този бунт сигурно ще се използва, но това е послеслов, то не е активирало гражданите", каза бившият шеф на ГДБОП.

Миланов коментира и антикорупционното законодателство. "Ако си спомняте г-жа Кунева предложи почти същия закон. Той беше елегантно отхвърлен, защото вкарваше много нови структури. Иначе казано той е малко тюрлю гювеч. Колкото до въпроса дали президента да назначава антикорупционната комисия или нейния председател? Ако той назначава само председателя, според мен няма нищо страшно, защото комисията ще бъде назначавана от други фактори. Няма проблем и да не го назначава, но назначаването от президентската институция би било политически по-неутрално", каза още генералът.

Той изрази и своята версия за това кой стои зад "апартаментгейт". "Безспорно журналистическите разследвания имат своя смисъл. Но другото, което е, е въпросът защо досега това не се появи. Не изключвам и външна намеса, и приятелски огън. Но тези факти вече са били известни, неслучайно са пуснати в публичното пространство.

Определено обаче, ако се продължава така, това може да подкопае доверието в държавността. Всеки ден излизат нови неща, може би за радост, защото трябва да се казва истината, но от друга гледна точка, трябва да се мине през тази фаза, за да успеем да кажем на нашите управляващи, независимо от коя политическа сила са, че не може да действат така. Защото властта е болест и заради нея те често прекрачват допустимото поведение", каза Миланов. "Важното е какъв извод ще си направим и ние, и политическата класа – че морето не е до колене", каза още той.