Ген. Румен Миланов за самоубилия се в ДАНС: Отишъл е с предварителна нагласа, можеха да пострадат много хора

Ген. Румен Миланов

Ген. Румен Миланов

Бившият директор на НСО ген. Румен Миланов коментира в ефира на БТВ шокиращия случай от вчера, при който доведен за разпит 55-годишен мъж в сградата на ДАНС се самоуби. „Инцидентът показва, че сме подценили системата за сигурност в ДАНС. Системата за контрол в сградата на ДАНС трябва да бъде изнесена. Проверката за оръжие трябва да се извършва по-рано, а не след като мъжът е влязъл. Това е индикация, че трябва да сменим системата за контрол за притежанието на оръжие. Слава Богу, че мъжът се е самоубил на входа, а не е посегнал на други хора. Този човек отива въоръжен за разпит - значи отива с някаква предварителна нагласа", обясни проф. Миланов.

Той коментира и предложението за преструктуриране на службите и дейността на НСО.

„Има един закон, който струва пари. Трябва да се запитаме кой критерий е по-важен – обемът на дейност (броят на хората, които охраняваме), или парите. Държавата казва, че иска да се охраняват определени хора, това струва еди-колко си. Ако не искат да намалят лицата, които трябва да се охраняват, трябва да се увеличат средствата от бюджета. НСО не е търговско дружество. Пазарлъци не трябва да се допускат -  ако нямаш пари, няма да те охраняваме ли? Това не е пазар. Това не бива да се допуска“, категоричен е той.

Ген. Миланов добави, че и сега има практика да се предоставят автомобили На въпрос дали ще има втора НСО в МВР, Миланов заяви: „Съвременната Жандармерия е моя рожба. СОБТ има предмет на дейност - тежки престъпления, тероризъм и т.н., докато Жандармерията има ежедневни срещи с гражданите. Обединението не е добро, защото функциите им са различни“.