Генетични изследвания откриват наследствени ДНК-мутации, свързани с рак

Рак - плашеща диагноза, която за съжаление, стотици хиляди българи чуват всяка година. И макар лечението на онкологичните заболявания да остава предизвикателство, напредъкът на генетиката през последните години дава надежда на пациентите и техните семейства.

С подходящите генетични изследвания, предлагани от компанията-лидер в генетичните тестове у нас "НМ Дженомикс", всеки може да разбере дали носи дефектни гени, които биха довели до развитието на онкозаболяване при него, пише dir.bg. А това е препоръчително, ако в семейството има случаи на рак, особено, ако са диагностицирани преди 50-годишна възраст.

Едни от най-коварните заболявания в нашето съвремие - онкологичните могат да бъдат както спонтанни, така и наследствени. Нашите гени кодират "модел на поведение" за клетките. При повечето хора мутациите са предизвикани от стареенето на организма, от инфекции, излагане на замърсители на околната среда, затлъстяване, лошо хранене, употреба на алкохол и тютюн.

При други обаче, съществува повреда в ДНК по рождение, която е унаследена. Приблизително между 5 и 10% от случаите на рак се дължат на генетични дефекти, наследени от родителите. Ако човек е носител на генетичен дефект, рискът да развие раково заболяване е в пъти по-голям, както и вероятността това да се случи в по-ранна възраст.

Ако имате роднини по пряка линия с установено раково заболяване на възраст до 50 г., е препоръчително да се направи генетичен тест за възможна унаследена предразположеност към онкологични заболявания.