Георг Георгиев: Провокацията на Русия за 24 май не постигна своята цел

Георг Георгиев

Георг Георгиев

Българският капитан е в родината си, той беше освободен на 19 май и вече е в България. Беше проведена една координирани действия чрез кризисния щаб с останалите, въвлечени в казуса държави. Бяха извършени комплекс от действия, за да се стигне до тази развръзка. Това разказа за Нова ТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. 

Нашият сънародник се намира в добро здраве, не е пострадал, физическото му състояние е добро, надявам се да преодолее и шока, тъй като става дума за отвличане с цел откуп, добави Георгиев.

На въпрос ще има ли реакция от страна на МВнР, така както реагираме по отношение на Македония, във връзка с поредната провокация от страна на Русия, след като за 24 май откри изложба с манипулативни документи за светите братя Кирил и Методий и тяхното дело, а руският патриарх твърде, че светите братя са "словенски учители", Георгиев бе лаконичен: 

България не си е мълчала, имало е ситуации в миналото, когато сме реагирали остро на подобни провокации. Само българската дипломация е по-стара от държави, които да ни провокират. Историците ясно и категорично изразиха позицията на науката за по тази тема. Ако някой се опитва да провокира българската дипломация - няма да успее. Истината се чу достатъчно силно от представителите на науката по отношение на делото на светите братя Кирил и Методи и приноса на България. Ако целта беше провокация – тя не постигна своя резултат.