Георги Харизанов: Няма лошо в стремежа за прозрачност, но границата на аматьорството е тънка и е добре да не се прекрачва

Георги Харизанов

Георги Харизанов

"В голяма степен е силно казано да ги наричаме преговори, защото формулировката, на която държат  „Продължаваме промяната“ е преговори, а ние виждаме разговори. Ние виждаме в най-общия смисъл един формат кръгла маса, който не е лош, но в никакъв случай до момента поне, това не са преговори за съставяне на правителство, това е по-скоро кръгла маса по политики." Това казва интервю за „Фокус“ анализаторът Георги Харизанов по повод разговорите, които "Продължаваме промяната" водят с четири от парламентарно представените партии в новия парламент.

"Според мен, ние виждаме разговори по политики, пак казвам, не е лошо това нещо, но това далеч не са преговорите за съставяне на правителство, които преговори когато започнат…, силно се съмнявам, че ще бъдат излъчвани по интернет, или това, което ще видим по интернет ще са единствените преговори, които са били провеждани, а не предварително уговореният краен резултат. Но вижте, това няма толкова голямо значение, защото аз разчитам крайния резултат да е добър и да видим крайния резултат от професионално проведени преговори за съставяне на правителство, така, както се провеждат. Те със сигурност не се провеждат с кръгли маси и не се излъчват в интернет. Няма лошо в стремежа за прозрачност, но границата с аматьорството е твърде тънка и е хубаво да не бъде преминавана, макар и на крилете на промяната", аргументира позицията си анализаторът. 

По неговите думи тези разговори не дават никаква представа за състава и бъдещо правителство и как то ще работи, като тук не става въпрос просто за пристрастия. „Няма яснота относно структурата на правителството, няма яснота относно приоритетите на правителството, няма яснота относно фигурите, които ще изпълняват тези политики. Защото всички ние сме наясно, че когато видим кандидатите за министри, в голяма степен ще получим яснота ще ли се случат някакви неща или не. Има хора, които могат да се справят със задачите, има и такива, които не могат. Човешката история показва, че 5% от населението се справя много добре със задачите, 1% се справя страшно добре със задачите, 95% общо взето не се справят или се справят посредствено. И тук няма място за никакви емоции, тук има място единствено за прагматизъм и за търсене на най-възможни фигури във всеки сектор. До момента такъв разговор не се състои. Според мен, той предстои. Според мен, той няма да е публичен. Дори да видим нещо публично, то ще е представление, което цели да ни представи вече случила се някъде уговорка. И вижте, това е нормалното. Не е нормално да бъдем убеждавани, че преговори за съставяне на правителство могат и трябва да се водят публично. Такова нещо досега не се е случвало никъде и това противоречи на професионалното правене на политика, пак казвам, при цялото ми уважение към стремежа за прозрачност и към порива за промяна“, подчертава Харизанов.