Георги Харизанов: В България има комуникационна безпомощност, а не социална криза

Оставката на Бисер Петков се дължи на липсата на диалог с гражданите и системното отсъствие на становище

Георги Харизанов

Георги Харизанов

"В България има комуникационна безпомощност, а не социална криза". Това каза за политическият анализатор Георги Харизанов за "Фокус" по повод смяната в управлението на социалното министерство. Той обясни, че оставката на министър Бисер Петков се дължи на липсата на диалог с гражданите и системното отсъствие на становище по много и различни теми.

„Като се започне от дебата около Истанбулската конвенция, от който социалното министерство отсъстваше, та до кризисните центрове за жени жертви на домашно насилие. Цялата политика по протекция, по защита, по извеждането от рисковата среда на тези жени, прототип на социалното министерство. Социалното министерство отсъстваше от този дебат. В последствие кризата около родителите на деца с увреждания. Социалното министерство в лицето на министъра в голяма степен отсъстваше от публичния дебат. Чак след като му беше поискана оставката от премиера, изведнъж се оказа, че хората, които протестират срещу него, всъщност много го харесват, което за мен беше малко странно“, добави политическият анализатор.

Георги Харизанов каза още, че оставките и смените по ръководните органи показват наличието на проблеми. Според него ако не бъдат извършвани промени то това ще говори за политически чадър, протекции и управление на инат. Харизанов допълни, че министър Бисер Петков не е политическо лице, не преследва рейтинг, не е ключова фигура в някоя от водещите партиите и ще продължи да бъде възприеман като добър експерт.