Георги Коритаров: Руските служби използват страната ни за плацдарм срещу НАТО и САЩ

Новият скандал с руски шпиони сериозно ще стесни периметъра около енергийните теми с Москва

Георги Коритаров

Георги Коритаров

"Никой не трябва да се изненадва, че руски дипломати използват дипломатическата си дейност като прикритие за реалната си разузнавателна работа срещу България. Наша страна е едно от най-уязвимите звена на Североатлантическия договор и на Европейския съюз. Още при приемането ни като пълноправни членове, върху страната ни тегнеше съмнението, че по традиция сме своеобразна пета колона на Русия. От друга страна, народопсихологическата картина показва, че огромна част от населението ни симпатизира и дори открито русофилства в полза на путинския режим в Москва. Това заяви пред Faktor.bg водещият на предаването "Свободна зона" Георги Коритаров. 

"Всичко това е направило така, че очевидно руските разузнавателни служби са разположили достатъчно солидно присъствие на шпиони не само, за да черпят информация от България, свързана не толкова с работата на правителството, на НАТО и на ЕС, а за да се работи по енергийни теми и проекти. Нашата страна е много удобен плацдарм за руските разузнавателни служби за изграждане на мрежи и бази за работа срещу други страни от балканския регион. Ние вече видяхме какви разкрития бяха извършени в Северна Македония – за руски шпионаж, извършван от българска територия спрямо Скопие. Нека не се заблуждаваме. У нас действа ешелонирана система на представителство на тези руски служби. Те не само са под дипломатическо прикритие, но със сигурност и под други форми на инфилтриране работят както срещу интересите на България, така и срещу евроатлантизация на региона. Ако има изненада, то това е, че зачестяват публичните разкрития и евентуалното поредно експулсиране на руски дипломати", каза още политическият анализатор. 

"Нормално и в съответствие с дипломатическите принципи е да има ответна реакция от страна на Русия. Беше експулсиран руски дипломат миналата година след задържането и разпитите на Николай Малинов, както и на група от движението „Русофили“. Тогава на най-високо ниво Владимир Путин награди Малинов, който сензационно и кой знае как беше попаднал в Москва. Много по-сензационно, отколкото Никола Груевски попадна в Будапеща. Путин тогава каза, че изразявал съчувствие към България, тъй като контраразузнавателна дейност у нас била продиктувана от западните ни съюзници, имайки предвид САЩ. Независимо дали е така, действието заслужава комплимент", категоричен е журналистът. 

"В същото време с вероятното експулсиране на втора „порция“ руски дипломати периметърът около енергийните и газови теми сериозно се стеснява и България в крайна сметка ще бъде принудена, ако не сега, то в обозримо бъдеще да направи категоричен избор с кого е? С атлантическите си съюзници или с империя, чиито интереси и шпионска дейност са срещу нас", допълни Георги Коритаров.