ГЕРБ, БСП и ОП недоволстват от освобождаването на Джок Полфриймън

ПГ на Обединените патриоти изрази днес учудване от решението на съда да пусне на свобода преждевременно австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Зам.-председателят на групата Милен Михов цитира заключение на затворническите власти отпреди година, в което се твърди, че Полфрийман се стреми да избегне правосъдието в България и не се е поправил по време на излежаване на присъдата:

„Цялото общество, мисля, приема тази присъда като несправедлива. Мотивите на съда ще ги прочетем. Те може би имат някакво бюрократично основание, но истината все пак е на другата страна. Не бих искал да коментирам още веднъж, но има едно изказване на Полфрийман за качеството на българската съдебна система. Питам се дали това решение е доказателство или опровергаване на това изказване“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна определи като „подигравка и позор“ предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман: „Това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд“.
Бихме допълнили, че позор за един председател на лява партия, са именно думите на Нинова, предвид обстоятелствата, при които е извършено убийството. 

Красимир Ципов от ГЕРБ настоя шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, който е участвал във вземането на решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман да обясни добре мотивите си.

„Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор на това какви са били мотивите. При положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже г-н Калпакчиев за тези изявления на Полфрийман?“, запита Ципов. А какво да каже, Ципов?