ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промени в Закона за извънредното положение

Карантинираните и болните ще могат гласуват чрез подвижна урна

Даниела Дариткова. Снимка: БГНЕС

Даниела Дариткова. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, които да гарантират правото на вот на хората под карантина, предаде репортер на БГНЕС.

Коалиционните партньори предлагат Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение да могат да гласуват. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че така ще се гарантира активно гражданско участие. Всички останали предизвикателства, според Дариткова, ще бъдат решени в рамките на действащия Изборен кодекс.

ЦИК да гарантира здравна сигурност, като осигури предпазни средства на членовете на комисиите и на гласуващите, каза Дариткова и добави, че за да има максимална прозрачност, управляващото мнозинство предлага мерките ЦИК да съгласува с НОЩ и щаба по ваксинацията.

Обединени патриоти подкрепят законопроекта. Искрен Веселин уточни, че ще се гарантира и правото на вот на хората с изтекли лично документи в чужбина, които не могат да ги подменят.
Очаквайте подробности.