Андрей Райчев: ГЕРБ може да подкрепят правителство на малцинството на Слави

 ГЕРБ остава първа политическа сила, но ако говорим за възможността за съставяне на правителство - това е все по-невъзможно. Реализира се хипотезата с по-висока избирателна активност. Съвършено очевидно е - оттук нататък трябва да има правителство, което да адресира промяната. Това заяви пред БНТ Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Обърната е вратата към промяна, коментира тя.

Шансът да се реализира експертно управление с участие на ГЕРБ оценявам по-скоро като слаб, каза Димитрова.

По думите ѝ, за да се състави правителство в този формат на парламента ще трябва да се "прескочат някои червени линии".

Активността беше по-висока от очакваната. Това дава съществено предимство на партиите на протеста - “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Има такъв народ!”. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство. Намираме се в преходен период, заяви социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Тези избори възпроизведоха протеста - 60% не подкрепят последното правителство, 30% го подкрепят. Това заяви социологът Андрей Райчев в телевизионното студио.

Според него ГЕРБ губят инициативата. Проблемът е, че всички отхвърлят възможността за коалиция с ГЕРБ: “Ще бъде предложено ескпертно правителство”.

“Да, може да има експертно правителство, но трябва партиите да го гласуват. Шансът да се реализира такъв тип управление е малък”, уточни Димитрова. Тя припомни, че “Има такъв народ” ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи. Това означава, че те могат да обединят протестните партии с подкрепа на БСП. На практика това е коалиция срещу ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ може да реши да подкрепи такова правителство, което означава, че то ще зависи от формацията на Борисов.

Според Райчев съществува вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов. То ще бъде подкрепено от ГЕРБ, защото те не желаят нови избори и служебно правителство на Радев.

ГЕРБ получават сериозни аплодисменти, първи са на пети поред избори. Премиерът каза нещо съвсем спокойно - предлагам ви да правим нещо заедно. Това, което той може да предложи - широко експертно коалиционно правителство. Това по-скоро няма да мине, но е важно кой ще е министър-председател, коментира Райчев.

“Традиционната мобилизация, която очаквахме от избирателите на ДПС, не се случи. Мустафа Карадайъ каза открито, че ДПС иска да влезе във властта, а не само да е балансьор. В момента сме в един врящ котел, в който наистина не знаем какво ще се случи”, коментира Боряна Димитрова.

Безспорната изненада е представянето на “Има такъв народ”. Според Димитрова за формацията на Слави Трифонов са гласували млади хора, които не са се чувствали представени досега. Това е причината за ръст на избирателната активност.

“БСП драматично пада. Тя има вътрешни проблеми. Има проблеми и със стратегията”, категорична е тя.

Райчев нарече загубата на БСП “безпрецедентна и унизителна”. “Корнелия Нинова направи БСП лидерска и малка партия. Ако БСП не реагира, тя ще стане една 10-процентова партия”, коментира той.

“Има места, на които има много лоша организация. Машинното гласуване създава възможност да не се стига до този хаос”, заяви Боряна Димитрова по темата за организация на изборите. Райчев прогнозира, че партията на Слави Трифонов ще стигне до 20%, а ДБ ще застига БСП.