ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на ЦИК

Александър Андреев

Александър Андреев

ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на ЦИК. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг. "Тази кандидатура по предложение на НПО беше припозната от народните представители от ПП ГЕРБ и днес внасяме това предложение в рамките на установения срок", каза още Д-р Дариткова.

"Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба и гаранции за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК с оглед на предстоящите избори и гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес. Андреев неизменно е член на ЦИК от 2007 г. насам, а вече няколко мандата е и говорител на избирателната комисия. Той се ползва с подкрепата и на неправителствения сектор", изтъкна Дариткова, която представи кандидатурата му пред медиите в парламента.", изтъкна тя. 

До предложението на Александър Андреев се стигна след подадената оставка от бившия председател на комисията Стефка Стоева през август. Тя обяви пред членовете на комисията решението си, като се аргументира, че напуска поста по лични причини. Тогава тя обаче остро критикува законодателни промени, свързани с машинното гласуване.

През юли от ГЕРБ внесоха спешни изменения в Изборния кодекс, с които отговорността за придобиване на машините за гласуване ще се носи от ЦИК, а не от Министерския съвет. Според Стоева комисията е поставена да работи „в условията на неясно и нестабилно законодателство”.