ГЕРБ с поправки в НПК след случая „Полфрийман“

Делата за предсрочното освобождаване ще подлежат на възобновяване

От партия ГЕРБ внесоха поправки в Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/, които изрично указват, че делата за предсрочното освобождаване подлежат на възобновяване. Предложението идва след разразилия се скандал с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който през 2007г. уби студента Андрей Монов до Съдебната палата.

Вносителите, сред които и Красимир Ципов, бивш заместник-вътрешен министър, предлагат делата за условно предсрочно освобождаване/УПО/ да се гледат на две инстанции, а при определени условия да има възможност за възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила. Ципов настоява, че текстовете целят да има „ясна и прецизна нормативна уредба, която да не създава противоречиво тълкуване“. Юристът посочи, че тези поправки няма как да се приложат в случая „Полфрийман“ и няма да се бърза с приемането им.

„Нямаме идея да бързаме. Искаме да обсъдим много внимателно внесените предложения и със съдебната власт, и с представителите на науката, за да постигнем едно стабилно законодателно решение“, подчерта депутатът Красимир Ципов.