Германия не прави масов скрининг за коронавирус

Един тест във федералната република струва 200 евро

Германия не прави масов скрининг за коронавирус. От началото на появата на новия вирус здравното министерство е спуснало ясни критерии за това кой може да бъде тестван. Те са три: пациентът да има грипоподобни симптоми и най-вече тези, които са характерни за коронавируса: температура, кашлица, задух. Вторият критерий е лицето, което иска да се подложи на тест, да е било в регион, където има зараза, а третият - да е било в контакт с лице с установен случай на коронавирус. 

Всеки, който отговаря на един от трите критерии, трябва първо да се обади на личния си лекар.

Дори и така наречените тестове „драйв-ин“, когато пациентите дават проба от автомобила си, са единствено и само след обаждане до личния лекар. 

Един тест струва 200 евро и се поема от здравната каса.
Капацитетът на лабораториите в Германия е 12 000 теста дневно. 

Практиката на Германия показва правотата на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас, който е против масовия скрининг на населението. Днес националният главен здравен експерт доц. д-р Ангел Кунчев се разгневи по темата. 

В отговор на въпрос за настояването на Медицинския съвет за масово тестване на населението с бързи тестове, той разкри шокиращ случай от Бургас, свързан с проби, взети с бързи тестове - от четири доказано положителни случая, при два бързият тест е бил отрицателен за наличието на коронавирус. 

"Който иска да прави скрининг, нека да ми посочи къде са тия тестове, как ще организира този скрининг. Защо продължава това да се обсъжда като не знам и аз какъв въпрос всичко това", завърши нервно той. "Ние легализирахме спор, който го няма в света", констатира и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс. По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. Преди дни стана ясно, че капацитетът на лабораториите у нас е за около 300 теста дневно.

"Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба. Трябва да следваме положителния пример. Иначе е много лесно - 5 милиона теста, по 24 лева, сметнете колко излиза", изтъкна той. 

На обратното мнение са експертите от създадения преди дни Медицински съвет към Министерски съвет. 

"Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи тестове, защото ние нямаме представа какво се случва в страната." Това каза доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството, в "Сутрешния блок" на БНТ. 

Той изрази мнение, че страните, които са успели да се справят с COVID-19, са направили това в резултат на масовото тестване. 

Тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%, поясни доц. Мангъров. 

„Това е вирусна инфекция и за съжаление срещу нея няма ефективно лечение. Тези, които казват, че са излекувани, всъщност им е минало – това е! Няма как да убием този вирус, който е причина за заболяването“, заяви още членът на Медицинския съвет към правителството. Той бе категоричен, че ако има различия между двата щаба, те са на чисто научна и професионална основа. 

От изброените факти става ясно, че в крайна сметка Националният оперативен щаб е прав да протестира срещу излишния шум около масовия скрининг. Зщото колко "масови" са 300 000 теста в Южна Корея, която постоянно се дава за пример, при население от 51.47 милиона (по данни от 2017 г.)?
 
От простата сметка, предложена от ген. Мутафчийски, излиза, че 5 млн. от т.нар. "бързи тестове" по 24 лева единият, ще струват на бюджета на НЗОК около 100 млн. лева.
 
Откъде ще дойдат тези пари?