Германия отбелязва 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена с грандиозен концерт

Символът на разделения свят рухва вечерта на 9-ти ноември 1989 г., 28 години след построяването му

Берлинската стена

Берлинската стена

Германия отбелязва днес 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Символът на разделения свят рухва вечерта на 9-ти ноември 1989 г., 28 години след построяването му.

„Вдигнете бариерата“ скандират берлинчани, след като ЦК на комунистическата партия решава да облекчи режима за задгранични пътувания. А той влиза в сила „веднага, незабавно“ след оповестяването му, всъщност плод на объркване у члена на политбюро Гюнтер Шабовски, който съобщава новината.

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на четири бивши социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та. През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-ти ноември.