Германия прати на Русия стенограми от разговори с Навални

Алексей Навални

Алексей Навални

Германия предаде на Русия стенограми от разговори с Алексей Навални като част от отговора си на молбата на Москва за съдействие при разследването на отравянето на критика на Кремъл, съобщи Берлин. Навални беше евакуиран в Берлин за лечение в края на август, след като колабира при полет от Сибир до Москва. Тестовете, проведени от западни страни, включително Германия, стигнаха до заключението, че той е бил отровен с наличния от съветските времена нервно-паралитичен агент „Новичок“, предаде БГНЕС. 

Той заяви, че ще се върне в Русия в неделя, като ще лети с "Победа" - нискотарифната дъщерна компания на "Аерофлот". Германското министерство на правосъдието заяви, че "отговори вчера на четирите искания за правна помощ от прокуратурата на Русия във връзка с опита за убийство на Алексей Навални в Русия".

Полицейските следователи са разпитали Навални, който "е предоставил обширни отговори на въпроси, изпратени от руския прокурор", каза говорител на германското министерство на правосъдието.

Стенограмите са предадени в Москва, добави той.

"Правителството приема, че руското правителство сега ще предприеме всички необходими стъпки за изясняване на това престъпление срещу г-н Навални", каза говорителят.

"Цялата информация, необходима за разследване на криминални дела като проби от кръв и тъкани, дрехи, е налична в Русия", каза той.

Навални обвини главната руска служба за сигурност Федералната служба за сигурност (ФСБ), че нейни хора са го отровили по заповед на президента Владимир Путин. Руските власти многократно отрекоха каквото и да било участие и отказаха да разследват случая.