Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Той дръзна да говори за възстановяване на руско-американските отношения и за реформи, пише Die Sueddeutsche Zeitung

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема“ - и оставката му от поста министър-председател също е малко вероятно да промени политиката на Кремъл, коментира баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус". 

През 2008 г., когато Владимир Путин вече не можеше да се кандидатира за президент след два президентски мандата, Дмитрий Медведев се озова в Кремъл. Двамата политици работеха в тандем повече от 11 години, припомня вестникът. Когато на Медведев беше „разрешено да заеме най-високия пост“ в пирамидата на руската власт, либералите в Русия и на Запад възложиха големи надежди на този млад политик, който „изглеждаше по-любезен и открит от Путин“, пише изданието. 

„Той дръзна да говори за възстановяване на руско-американските отношения с Барак Обама и за реформи в Русия“, подчертават от редакцията. 

В допълнение, представители на руската средна класа сериозно се надяваха, че Медведев „не само ще запази място за Путин, но ще се бори за втори мандат“, пише Die Sueddeutsche Zeitung. 

Това обаче не се случи. А последвалата „рокада“ на върха започна да предизвиква по-голямо разочарование сред руснаците и бившите му поддръжници на Запад, допринасяйки за засилването на опозицията в страната. 

Когато Медведев пое поста министър-председател, той не успя да спечели популярност сред гражданите. 

„Путин отново стана управляващ президент, а Медведев остана избледнял премиер. Руските политолози започнаха да правят редовни прогнози кога Медведев ще напусне“, пише германският вестник. Като се има предвид всичко това, той остана начело на правителството за удивително дълго време, заключава изданието. 

Премиерът щеше да развива „креативност и конкуренция“ в Русия, но се провали в намеренията си. Предложените от него реформи също не угодиха на мнозинството руснаци. Освен това Медведев не би могъл да промени икономическата структура по такъв начин, че да намали значително зависимостта на Русия от износа на енергия. 

„Влиянието на държавата върху руската икономика не е намаляло, а по-скоро се е увеличило“, твърдят от редакцията. 

В същото време самият Медведев нанасяше периодично щети на имиджа си от противоречиви инициативи и изявления. Например, когато преди няколко години пенсионерка му се оплака от условията и му каза, че пенсията ѝ просто не е достатъчна да живее нормално, лидерът на руското правителство ѝ каза: „Няма пари, но се дръжте“. 

На учителя, който се оплака, че учителите в Русия печелят малко, Медведев възрази, че тези, които искат да печелят пари, трябва да правят бизнес. „Тези думи предизвикаха буря от присмех в социалните мрежи“, се казва в статията. 

Изявленията на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който обвини Медведев, че тайно притежава цяла „луксозна империя“ в Русия и в чужбина, също се отразиха негативно върху образа на премиера. Медведев отрече всички твърдения, но популярността му продължи да пада, отбелязва статията. 

„И така Медведев излезе от тандема. Това се очаква от няколко години в Русия“, пише вестникът. Напоследък наблюдателите се опитват да спекулират дали Медведев може отново да заеме президентския пост през 2024 г., когато Путин ще трябва да излезе от властта, но сега подобна възможност изглежда малко вероятна, се казва в статията. 

Но дори и след осем години на поста министър-председател, Медведев не напуска политиката. 

„Путин го направи заместник-председател във влиятелния Съвет за сигурност, където Медведев ще трябва да се занимава с ключови области като сигурността и отбраната“. Историята на тяхното познанство и сътрудничество датира от времената на съвместна работа в кметството на Санкт Петербург, припомня Die Suedddeutsche Zeitung: „И ако по едно време мнозина предполагаха, че Медведев може да стане съперник на Путин, като реализира собствените си амбиции, промяната на длъжностите опроверга това. Лоялността е едно от най-ценните качества в политиката за Путин". 

След като подаде оставка от поста на премиер на Русия, Медведев ще трябва да се справи с нова сложна задача, подчертават от редакцията. 

Като председател на „Единна Русия“ той трябва да подготви тази партия за парламентарните избори догодина. И няма да му е лесно да направи това, тъй като популярността на управляващите засега е доста слаба, обобщава изданието.