Германският концерн „Uniper“ заведе дело срещу „Газпром“

За да компенсира загубите, причинени от недостига на руски газ през тази година

Германският енергиен концерн "Uniper" заведе дело срещу "Газпром", за да компенсира загубите, причинени от недостига на руски газ през тази година, се казва в изявление на компанията. "Uniper" вече е изчислила текущите разходи за замяна на руския газ на не по-малко от 11,6 млрд. евро.

"Uniper" е започнала дело срещу руската компания "Газпром експорт" в международен арбитражен съд. Това обяви главният изпълнителен директор на "Uniper" Клаус-Дитер Маубах на събитие в Дюселдорф. По време на съдебния процес, който ще се проведе в Стокхолм, "Uniper" иска обезщетение за загубите, понесени от компанията поради обемите газ, които не са били доставени от "Газпром експорт" от юни насам", се казва в изявлението.

"Uniper" изчислява, че разходите за замяна на газа на "Газпром" към момента възлизат на най-малко 11,6 млрд. евро, като до края на 2024 г. те ще се увеличават допълнително.

"В това производство търсим обезщетение за значителните си финансови загуби. Става дума за количествата газ, които бяха договорени с "Газпром", но не бяха доставени и за които трябваше да закупим заместители на изключително високи пазарни цени. Ние сме направили тези разходи, но те не са наша отговорност. Продължаваме тези процедури с цялата си енергия: длъжници сме на нашите акционери, служители и данъкоплатци", заяви главният изпълнителен директор на енергийната група.

"Uniper" смята обявеното от "Газпром" форсмажорно обстоятелство по отношение на доставките на газ за нарушение на договора и съобщи за възможни правни действия. Германският концерн е спрял да получава газ от Русия от края на август 2022 г. и счита това за нарушение на договорните си задължения от страна на "Газпром". /БГНЕС