Германският външен министър отива в Москва: Отношенията с Русия са ни твърде важни

Хайко Маас

Хайко Маас

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че отива в Русия, за да разговаря открито за разногласията в отношенията между двете страни. "Там, където има нужда от разяснения, е най-добре да се говори открито. Затова днес заминавам за Русия за първи път от началото на пандемията на коронавирус", каза той пред журналисти във вторник, преди да замине за Русия. Маас твърди, че отношенията между Русия и Германия миналата година "се озоваха в сложно русло, не на последно място заради убийството на [грузински гражданин] в берлинския парк Тиргартен, което Генералната прокуратура на ФРГ приписва на руските държавни структури". Германският външен министър припомни също, че пандемията "допълнително усложнява преките контакти между германци и руснаци".

"Германско-руските отношения са твърде важни, за да ги оставим на самотек", каза Маас. "Само с участието на Москва ще успеем да постигнем устойчиви резултати по важни международни теми", каза той, като посочи сред тях уреждането на конфликтите в Украйна, Либия и Сирия.

"И в областта на контрола върху оръжията на Русия е отредена ключова роля. Бихме искали Русия да действа пропорционално на тази отговорност", каза германският министър.