Телефонните измамниците в Горна Оряховица откраднали над 2 млн. лева

Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния

Иван Гешев

Иван Гешев

"При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за телефонни измами. Става въпрос за една от най-големите групи, занимаваща се с "ало" измами. Благодаря и на румънските власти, които се включиха в акцията заедно с нашите колеги". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след провеждането на акцията в два квартала в града. Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния. 

"Сред задържаните лица е и ръководителят на групата. Четирима от задържаните са били на много високо йерархично ниво в групата. В Румъния са задържани други петима души. Останалите 23-ма задържани са хората, които са извършвали обажданията. Всички задържани са български граждани, както и такива от ромски произход. Те са били доста добре интегрирани, видно от жилищата им. При акцията са иззети шест луксозни автомобила. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лв.", каза още той. 

"В акцията участваха 150 служители на реда. Това е много дълго разследване. То е стартирало още през 2017 г. Изпитваме огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много доказателства", добави главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Никой не може да каже колко точно измами за извършени. В Румъния са иззети стотици български карти и ваучери", завърши Иван Гешев.