Гласуваме изцяло на машини в големите секции с над 300 избиратели

Това решиха днес депутатите според промените в Изборния кодекс

Гласуваме изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели, записаха депутатите в новите текстове на Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

В малките секции се запазва традиционната хартиена бюлетина, а във всички други ще бъде поддържан резерв от тях, който може да бъде използван при неразрешим технически проблем, за да не се нарушава правото на глас на избирателите. Автор на предложенията са от „Има такъв народ“, които получиха подкрепата на мнозинството в пленарната зала.

„Нека да има и хартиена бюлетина, за да има алтернатива за хората да гласуват“, обяви се против изцяло машинния вот Цвета Караянчева от ГЕРБ, давайки за пример в дебатите държавния глава Румен Радев: „На президента му трябваха 5 минути, за да се ориентира как да гласува на машината“. Според нея техническите устройства само забавят, а не ускоряват изборния процес, както и крият рискове при проблеми като спиране на тока или технически повреди. Освен това, според ГЕРБ, голямо затруднение за страната ни ще е да транспорта и съхранява машините за секциите в чужбина.

„Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията в България е на такова ниво“, отговори Иван Иванов от БСП, който защити машинния вот.

Подкрепи го съпартиецът му Георги Свиленски: „Само с хартиени бюлетини може да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в изборите, няма как да ги спечелите“.

За това хартиената бюлетина да остане част от изборния процес, а хората сами да избират как да упражнят правото си на глас, гласуваха и от ДПС, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде пример с различни секции, в които на предходните избори няма подаден нито един глас на машина.

С новите текстове депутатите разрешиха и видеонаблюдение при отчитането на гласовете и попълването на протоколите.