Главният прокурор поиска промени в "морално остарелия" Наказателен кодекс

За пример той даде текстове за престъпления по служба, корупционни престъпления и подкупи в частния сектор

Иван Гешев в Народното събрание

Иван Гешев в Народното събрание

В голямата си част българският Наказателния кодекс е морално остарял, заяви главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Ръководителят на държавното обвинение взе участие в днешното заседание на парламента, където представи пред депутатите акцентите от доклада на Прокуратурата и разследващите органи за дейността им през 2019 г. От парламентарната трибуна той обяви, че наказателният закон у нас е „кърпен десетки пъти“, а резултатът от това е, че регулира обществени отношение, които вече не съществуват или не урежда нововъзникнали такива.

„Това, което очакват българските граждани, а то в някаква степен не се случва, се дължи също и на този проблем“, коментира Гешев и обяви, че в близкия един месец прокуратурата ще представи своите виждани, под формата на експертно предложение до парламента, за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

За пример той даде необходимостта от прецизиране на текстовете за престъпления по служба, корупционни престъпления и подкупа в частния сектор.

Пред депутатите Иван Гешев се похвали и с някои статистически данни от работата на прокуратурата за миналата година и подчерта, че 99,6% от разследванията са приключили в установените от закона срокове. Над 70% от тези производства са решени в срок от 7 до 8 месеца.

Делът на оправданите лица е 2,5%, при 2,7% за 2018 г. Делът на осъдените и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт е 97,5%. „На едно от първите места сме в Европейския съюз“, отбеляза още Иван Гешев.