Светият синод с шокиращо обяснение за скандала с Лувъра

Хората на Запад не се кланяли пред иконите ни и затова не заслужавали да ги гледат

Преди седмица стана ясно, че Светият синод не даде своята благословия за изнасянето на артефакти от Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия за изложбата в Лувъра. Главният секретар на Светия синод епископ Герасим направи шокиращо разкритие защо църквата ни не дава артефакти. Според него хората на запад не разбирали иконите ни, не се кланяли пред тях и затова не заслужавали да ги видят. 

„Това е една последователна политика на Светия синод в последните години. Много рядко даваме разрешение за изнасянето на артефакти от нашите музеи в чужбина поради множество причини. Една от тях е, че хората на запад не възприемат иконата като нещо, на което човек се покланя, а като произведение на изкуството. За православния човек това винаги буди безпокойствие", обясни мелнишкият епископ Герасим пред БТВ. Водещият Антон Хекимян пропусна да зададе резонния въпрос, дали от синода пък не подготвят нови правила за влизане в храмовете ни с лични карти и предварително заявление каква религия се изповядва от конкретния човек.  

„Разгледахме писмото на министъра на културата и внимателно обсъдихме въпроса. Отказахме много преди да се сформира скандала - още на 20 януари. Събитията след това се развиха по-гръмко", каза още той. 

„През лятото е идвал представител на Лувъра в София. Много от ведомствата, които са пряко подчинени на министъра на културата, също са дали предварителен отказ, тъй като е имало неясноти по отношение на изложбата. Не само за темата й, а и за това как ще бъдат подбрани артефактите и как ще бъдат застраховани. Отново повтарям - решението на Светия синод е принципно и то остава непроменено”, каза епископ Герасим.