Главното мюфтийство е обидено най-много от жената с повдигната пола на карикатурата с Ердоган

Символизирала ислямската религия

Джелал Фаик

Джелал Фаик

"Остро осъждаме жестокото терористично нападение в Ница. Отнемането на човешки живот е престъпление към човечеството и към Всевишния. Не можем да се примирим или да подминем с бездушие това чудовищно деяние, което се случва на фона на надигащата се ислямофобия". Това каза Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство в България, във връзка с нападението във френския град днес, при което жена е била обезглавена от нападател с нож, който убил още двама души в църква в Ница. 

Фаик обясни позицията на мюфтийството по повод на карикатурата на френския вестник "Шарли ебдо", изобразяваща турския президент Реджеп Ердоган:

"Карикатурата там не е само за Ердоган, в нея има религиозен мотив - жена, която е с хиджаб, разголена. Повдига се полата на тази жена, символизираща исляма. И най-важното - долу пише "О, мой пророк". Затова нашата декларация не е за Ердоган, както се коментира, а за мюсюлманската общност, която е много силно засегната от това издание".

По думите му от Главно мюфтийство не гледат политическите нюанси в карикатурите, а гледат на тях от религиозна гледна точка.

"Не може милиарди мюсюлмани в света да са заложник на Еманюел Макрон и да бъдат сочени с пръст, че са виновни за всички терористични атаки в света", подчерта главният секретар на Главното мюфтийство.