Кольо Парамов: Гледайте Казахстан и мислете за Булгаристан

Кольо Парамов

Кольо Парамов

"Преди 1400 нашите предци са тръгнали от казахстанските степи към търсеща Европа. Днес се намираме в сложна и безкомпромисна ситуация. Търсейки най-достойното и печелившото, достигаме до една ситуация, в която сме последни във всяко едно отношение. През последните 30 години приложихме най-вулгарната матрица на прехода. Днешните мечтатели, илюзионисти или чалгари трябва да намерят истинските си оценители в лицето на българския народ. Разговарях със свой приятел от Синсинати в САЩ. Той ме помоли да спомена, че висшата политика не е за начинаещи. Тя следва да има порядъчност, точност и абсолютна прецизност. Става въпрос за аматьорските пожелания, които се констатират напоследък като пародия на политика. Представители на правителството и министри заявяват, че за миг ще изготвят документацията и ще построят 5 моста над река Дунав. Те много добре знаят, че регулярно документацията за един мост се изготвя 4 години и се строи за още 6 г. Нека да конкретизират въпроса с моста в района на Силистра, а не да говорят за 5 моста и за три големи тунела през Стара планина", коментира пред Faktor.bg от Лондон финансистът Кольо Парамов. 

"Не виждам по какъв начин мечтателите, които днес управляват, ще решат дублиращия проблем с пенсиите като модел на преизчисление. Той тепърва ще се разраства с много голяма негативна сила. Предусещам, че новото правителство ще възроди много тежка финансова криза, свързана с условието на установяването на тежка стагфлация в страната през месец март. Когато прогнозирах преди 4 месеца, че инфлацията ще достигне 7,5-8%, много хора ми противоречаха, злоупотребиха с името ми и опитаха да ме злепоставят като "твърде непознаващ" с условията на развитие на инфлацията. Тези проценти, които изчислих през август миналата година, се препотвърждават", категоричен е бившият ревизор на БНБ.

"При тежката продължаваща инфлация, придружена от стагнация, то задължително България ще попадне в пирамидата на стагфлацията. Това е неимоверно тежък икономически процес, който ще ускори събарянето на правителството и ще стигнем до казахстанския проблем. Искам да подскажа на мечтателите какво става в Казахстан, за да мислят много добре и за нашата държава, за стария Булгаристан. Тази изкривена матрица днес се установява от олигархията и от правителството ни за управление на стопанството, блокирането чрез т.нар. уж пазарни механизми на електроенергия, на търговия на газ и други важни продукти, ще доведе до тълкувание на това явление и до нежелание управлението да се  разбира като държавен интерес", категоричен е Кольо Парамов. 

"Забелязваме нещо много тежко и конфронтално, което няма да бъде така бързо и компромисно прикрито. Само един елементарен модел на мислене за сравнение ще ни даде възможност да разберем как таблицата на цената на газта и неумението за решаването на проблема води до изкривена матрица на производството. България днес се отказва от около 70% от оранжериите, които произвеждат разсадите за зеленчукопроизводство. Какви ще бъдат доходите на хората, които работят в този сектор и по какъв начин базовата инфлация, регулирана чрез стагнацията, може да раздвижи държавата?. Това са безкомпромисни въпроси, които представителите на новото правителство трябва да проумеят овреме, да предприемат бързи мерки, да разчетат базовите резултати и до каква степен могат да отделят сериозни пари за възстановяване на цикъла на производството в интерес на държавата. Абсурдно е през 30-те и 40-те години зеленчукопроизводителите ни да осигуряват на Централна Европа подход и знание по отношение на новия модел на зеленчукопроизводство, а внуците им да не могат да произведат един елементарен разсад. Тази система е пародийна. Днес България внася от Виетнам кисели краставици и някои други зеленчукопроизводства, което води до мисълта, че наглостта на олигархията ще доведе държавата до кризисната схема на Казахстан, където вече се стреля по хората без предупреждение", посочи икономическият експерт.