Горанов: Колкото сме по-далече от ценностите на богатите държави, толкова ще сме по-бедни

За мен най-важният ангажимент е образованието, заяви финансовият министър

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов коментира в "Панорама" горещата тема да не се плаща първият ден от болничните.

"Имаше напрежение между ГЕРБ и Обединените патриоти относно болничните. Те предложиха да направим един коалиционен съвет, макар и малко закъснял. За добро или лошо той се състоя и намали напрежението между нас и тях - коя програма е водеща. Това е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство с всички плюсове и минуси", посочи Горанов.

„Обсъдиха се различни варианти, решения и перспективи. През последните години отчитаме удвояване и утрояване на неработоспособността. Проблемът е в това, че българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло. Той иска да измами държавата. Това решение за нас не е грешно, защото ако говорим с работодателските организации, състоянието на пазара на труда е, че не са малко хората, които са готови да мамят системата“, обясни министърът на финансите.

Той отчете, че броят на болничните листове нараства значително около празниците. По думите му това може да се регулира и с репресивни мерки, но защо да се стига до там? „Наказателният кодекс е писан за честните граждани, а не за престъпниците“, отбеляза Горанов. Той даде за пример Швеция, в която тези мерки са доста по-завишени - там периодът на изчакване за болничните е 7 дни. „Ние ще сме толкова по-бедни и далеч от успеха, колкото по-далеч стоим от ценностите, които богатите държави изповядват“, подчерта той.

На въпрос, че всяко негово предложение е посрещано с неодобрение, а идеите му са непопулярни, Горанов заяви: „Това е признак на политическа смелост. Това показва, че не си на власт самоцелно. Трудно е да променяме средата, която не се харесва на всеки“.

Попитан за Бюджет 2020, финансовият министър заяви: „Ние сме същите, които в последните 10 години печелят доверието на хората. Ще инвестираме в образованието, инфраструктурата, здравеопазването, ангажиментите към НАТО. За мен най-важният ангажимент е образованието. Важно е да успеем средното образование, което е благо и ценност, за което загубихме време да развием. Загубихме най-ценното на едно общество – качеството на човешкия ресурс“.