Владислав Горанов: Лотарията вече ще се организира само от БСТ

Не може да има сделка от типа ''при форсмажор няма да ти плащам''

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Законът дава отговор на голяма част от въпросите. Всички други игри, възможни по Закона за хазарта, ще могат да се организират и от частни оператори, така че не се променят много неща по Закона за хазарта, освен че Лотарията като вид игра може да се организира само от Българския спортен тотализатор.

,,Не мисля, че може да има сделка от типа ''при форсмажор няма да ти плащам''. Това е все едно да влезете в магазин и да кажете ''купувам си нещо, но при форсмажор няма да го платя''. Това няма как да стане. Исковете трябва да са към длъжника, а не към държавата'' разясни Горанов на въпрос дали спечелилите от Лотарията биха могли да заведат съдебни искове срещу държавата, ако лотарийният оператор не изплати дадена печалба поради форсмажорни обстоятелства, за каквото се счита национализацията на Лотарията.

,,Финансовата инспекция е на път да издаде окончателен доклад - щети за около 560 млн. лева са нейните констатации. Мисля, че това число се чу и в ефир. Но повече детайли по самата инспекция може да споделяме само след разрешение от прокуратурата. Резултатите от нея ще бъдат част от всички процеси, които се провеждат във връзка с досъдебните производства. Освен при лотариите, има установени нарушения и при други игри'', разкри още финансовият министър.

,,Оценките и на Международния валутен фонд, и на други анализатори са, че има всъщност аргументи да се смята на база на иконометрични модели, които се използват за оценка на валутните курсове, че българският лев е подценен, така че не виждам защо, кой и как насажда точно обратната теза, но именно с аргументите за страха на отношението между лев и евро ми дават увереност, че присъединяването на България към Еврозоната ще доведе до допълнителна стабилност и увереност. Страхът от времето, когато колеги като г-н Гечев отговаряха за изпълнителната власт очевидно е жив в главите на хората и те се притесняват. Искам да ги уверя, че самият процес не буди никакъв повод за притеснение'', коментира Владислав Горанов.

,,Всеки български лев ще бъде заменен в съотношение 1,95583 към евро, т.е. ако имате 1955 лева във вашата банкова сметка, след приемането на еврото тази сума ще стане 1000 евро'', уточни министър Горанов.