Горанов: Още нямаме позиция дали хазартът да стане държавен монопол

По искане на Валери Симеонов имахме среща при премиера, съобщи финансовият министър

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и на спорта Красен Кралев подкрепят предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. Това обяви Симеонов пред журналисти днес в парламента.

Още сутринта той се е срещнал с премиера и министрите в Министерския съвет, където станало ясно, че подкрепят законопроекта му.

"Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера", обяви Симеонов.

Неговите депутати пък неофициално обясниха, че ако законът се приеме, за първи път в спорта ще влязат толкова много пари - очаква се те да се около 300 млн. лв.

На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща лидерът на НФСБ каза: "Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа". Обясни обаче, че очаква подкрепа и от Корнелия Нинова.

„Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта среща при премиера във връзка с предложената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерството на младежта и спорта, че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, ще съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерството на младежта и спорта“, обясни Горанов. Той поясни, че по-голямата част от европейския опит е подобен.

„Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други“, каза още министърът. Според него не ставало дума за национализация, а за монопол.

„Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган. Очевидно и първоначалните анализи са такива – комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, заяви още Горанов. Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец. Но не видя пречка сегашният ръководител да остане на поста си. ("24 часа")