Горанов: Вдигането на заплатите е неизбежно, изисква го пазарът

Щекотливите въпроси финансовият министър остави за друг път

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Вдигането на заплатите е неизбежно. При дефицита на работна ръка пазарът го изисква. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред 10-ия конгрес на "Подкрепа", който се провежда днес, навръх 30-годишнината на синдиката.

Щекотливите въпроси той остави за друг път, когато не е празник, а сега пожела на делегатите здраве и да изберат за лидер правилния човек, когото той "само погледна" - сегашния президент на профсъюза Димитър Манолов, който преди 3 г. пое щафетата от почетния лидер д-р Тренчев.

На конгреса са още президентът Румем Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, вицепремиерът Марияна Николова, социалният министър Бисер Петков.

Малко над 2 милиона домакинства в България нямат нито едно дете, само 300 хиляди са с две или повече - такава статистика прозвуча от трибуната.

За 3 г. да върнем 100 000 българи от Молдова и Украйна, за да променим демографията, ни трябват само 200 милиона лева ще на година, а ние харчим милиарди за глупости, подчерта от трибуната лидерът на КНСБ Пламен Димитров. За 4 г. може да постигнем средните доходи за Европа - такъв разчет направил той.

1.7 млн. сега са под прага на бедност, подчерта той.

8.2 пъти е разликата между най-високата и най-ниската заплата в страната, а в отделни случаи разликата надхвърля 100 пъти.