Горанов: Целта ни е да дадем подкрепа на заетите лица, не предвиждаме промяна на данъците

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Грантовете от държавата са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на БНТ.

Той каза, че държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40.

По отношение на прекрояването на бюджета, Горанов обясни, че трябва да има ликвиден буфер.

„Това, което сме предложили в разходната част, е да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите. В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвиди и други разходи. Не бива да забравяме, че разходите за един са приходи за друг. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление“, коментира той и добави, че не трябва с лека ръка да се режат разходи.

Горанов напомни, че балансът е много тънък, а министрите трябва да се въздържат от поемане на нови ангажименти. И отново поясни, че не се предвижда промяна на данъците.

„Ако говорим за преки данъци, ние дадохме отсрочка на фирмите да не го внасят или да го внасят в размер, в който те преценят. Другият пряк данък е върху доходите на физически данъци, а коствено облагане – не се плаща от бизнеса и в този смисъл не приемам този дебат, разговор с търговци по отношение на ДДС аз няма да водя“, коментира още Горанов.

"Универсално решение за всеки един случай няма", каза той.

Финансовият министър се ангажира да помогне на самотна майка с три деца, която отправи през предаването въпрос към него как да гледа децата си, докато работи, след като и годишният й отпуск е изтекъл, а родителите й са в друг град, т.е. не могат да помогнат. Горанов призова дамата да се свърже с него или с кабинета на социалния министър Деница Сачева.

"Всеки по някакъв начин ще претърпи определени щети. Нашата цел е да запазим основните функции на държавата. И второ тук е моментът всеки да преосмисли поведението си. Хората подценяват ролята на социалната система", посочи още Горанов.

И пак подчерта, че задачата на правителството е подпомогнем тези бизнеси, които имат желание да запазят и съхранят заетост.

Както при предишните си коментари за икономическите мерки и този път Горанов предупреди, че държавата няма да толерира оплаквания, които са без покритие. Той даде пример, че не може някой, който по коледните празници е взимал по 10 000 лв, сега да се оплаче.

„Много бизнеси ще изпитат затруднение, най-уязвимите са работниците и служители, които нямат избор дали да продължи бизнесът на някой работодател или не. Със сигурност в тази криза ще се увеличи безработица", посочи още Горанов.