Гръцки министър: Газовата връзка с България е стратегическа

Костас Хадзидакис даде висока оценка на проекта по време на енергиен форум в Солун

Гръцкият енергиен министър Костас Хадзидакис даде висока оценка за газовата връзка България-Гърция на енергиен форум в Солун. Според експерти проектът, който трябва да влезе в експлоатация догодина, дава възможност за интеграция на газовите пазари. 

Газовата връзка с България е стратегическа не само за двете страни, подчерта министър Хадзидакис на енергийния форум за Югоизточна Европа, който се провежда в Солун. Гръцкият министър на енергетиката допълни, че междусистемната газова връзка е изключително важна за повишаване сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа.

Чрез интерконектора България си осигурява газ от Трансадриатическия газопровод, а също и от терминала за втечнен газ до Александруполис.

На форума в Солун беше подчертано, че интерконекторът България-Гърция е оценен от Европейската комисия като проект от общ интерес за целия Европейски съюз.Тази газова връзка има ключово значение за осъществяване на стратегията за по-голяма интеграция на газовите пазари, съобщават енергийните експерти.