Гръцкият парламент одобри покупката на 18 бойни самолета от Франция

Гръцкият министър на отбраната: Изпращаме сигнал до всеки, заплашващ сигурността ни

С широко мнозинство и подкрепа от управляващата Нова демокрация и опозиционните партии СИРИЗА, Движение за промяна и Гръцко решение, гръцкият парламент прие законопроект за закупуване на 18 военни самолета Rafale от Франция, съобщава МИА.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос в речта си от парламентарната трибуна призова всички партии да гласуват за конкретния закон относно договорите за доставка на военни самолети чрез пленарната сесия на гръцкия парламент.

„За да изпратим силен сигнал до всеки, че Гърция е решена да направи всичко необходимо за защита на своите суверенни права, за да се изправи срещу всякакви провокации и заплаха за сигурността в по-широкия регион", каза той.

Гърция ще се сдобие с 6 нови и 12 употребявани военни самолети, а общите разходи са 2,49 млрд. евро, като освен поръчката те включват и разходи за поддръжка и снабдяване на оборудване, т.е. оръжие за самите самолети.

Според гръцките медии в края на този месец споразумението ще бъде подписано в Атина с френския министър на отбраната, а шест от използваните самолети ще бъдат предадени на Гърция шест месеца след подписването на споразумението и ще пристигат по един всеки месец.