Гръцкият преводач на "Бай Ганьо" се извинява на Борисов за сатиричния колаж, взел го за Калоянчев

Книгата ще бъде изтеглена от пазара, а корицата ще бъде преработена

Образът на министър-председателя на България Бойко Борисов в сатиричен колаж е на корицата на ново издание на "Бай Ганьо" от Алеко Константинов на гръцки език.

Книгата на класика Алеко Константинов е издадена през октомври 2019 г. от издателство "Одос Панос" и е с под заглавие" Бай Ганьо. Невероятни истории за един съвременен българин", предаде mediapool.bg.

Гърците явно не са искали да плащат авторски права за корицата. Потърсили са в интернет търсачките подходяща снимка и са попаднали на колаж на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи. На него Борисов е изобразен с калпак и мустаци пред Народното събрание.

Преводач на книгата е Костас Барбутис, който е учил в България през 1970-те години, съставител е на антологии на българската поезия, самият той пише поезия и проза. В анотацията се казва: "Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание "да настигнем другите". Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки". Корицата на гърците бързо започна да се разпространява в онлайн пространството.

Преводачът Костас Барбутис обаче е разбрал грешката си и е написал официално писмо, в което обяснява какво се е случило и се извинява на Бойко Борисов и на читателите. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет пред "24 часа".

За грешката си той научил от социалните мрежи. Колажа взел от Гугъл, мислел че на него е изобразен актьорът Георги Калоянчев в ролята на Бай Ганьо.

"Грешката е изцяло моя и се дължи на непознаване на самия колаж и историята му, а от друга страна, на толкова успешно замаскираното и променено лице до степен такава, че незнаещият много трудно би могъл да отличи лицето на Борисов от лицето на Калоянчев в едноименната роля. На вътрешната страница на книгата е написано, че лицето на снимката е известният български актьор Георги Калоянчев", пише в писмото си Барбутис.

Той поднася хиляди извинения на всеки засегнат и обещава, че още днес ще изтегли книгата от пазара и корицата ще бъде преработена.