Граждани искат на свобода осъдените полицаи по случая "Чората"

В момента те излежават присъда от 7 години лишаване от свобода

Протест в защита на петимата осъдени полицаи по случая "Чората" се проведе в София. Граждани от Благоевград, полицаи, синдикалисти и роднини на полицаите се събраха, за да поискат свобода за Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, които бяха осъдени на 7 години затвор заради смъртта на Ангел Димитров-Чората при операция "Респект" през 2005 г.

Протестиращите настояват за възобновяване на делото, след като главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане към ВКС да бъде даден ход на съдебния процес, съобщава БНТ.
Ако това стане, най-вероятно петимата служители на реда ще бъдат пуснати от затвора. В момента те излежават присъда от 7 години лишаване от свобода.

Светла Иванова, съпруга на Иво Иванов: Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения, които не са прекрачени по никакъв начин.

Нели Механджийска, съпруга на Борис Механджийски: В момента петима полицаи стоят в затвора без вина. Искаме да получим справедливост, искаме делото да бъде възобновено на насрочената дата 14-ти този месец, другия петък.

Валентин Попов, председател на СФСМВР: Ние не приемаме за доказано, че петима служители на МВР, подбрани на случаен принцип, са отишли да си вършат работата с цел да отнемат човешки живот - не можем да приемем тезата за умисъл.

На 14 юни ВКС трябва да се произнесе по искането на главния прокурор и ако го уважи, отново ще бъде даден ход на делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората.