Граждани на протест пред германското посолство: Играйте си с играчки, не с бъдещето на българските деца!

Българското външно министерство следи случая с отнетото бебе Катрин, а германските дипломати увериха, че търсят справедлива развръзка на казуса

снимка: dir.bg

снимка: dir.bg

Десетки граждани се събраха пред германското посолство в София, за да протестират срещу отнемането на 7-месечната Катрин от българското семейство в Хамбург.

Дипломатическата мисия е строго охранявана. На място има и уредби, от която звучат песни и призиви за защита на децата, предаде БНР.

На 9 януари родителите на бебето изпратиха сигнал до българските медии, че след катастрофа, лекари в Хамбург се усъмнили, че 7-месечната Катерина е била тормозена в семейството си. Така се стига до отнемането на детето и предадена на приемно семейство. Българското външно министерство следи случая.

Протестът бе организиран през социалните мрежи от Национална група "Родители, обединени за децата", група, която протестира и срещу Стратегията за детето. За участие в гражданското недоволство пристигнаха и коли от Русе с роднини на семейството от Хамбург.

Хората протестират, че детето е отнето без съдебно решение. Надписите на плакатите, издигнати от тях, гласят:  "Играйте си с играчки, не с бъдещето на българските деца" и "Спрете организираните отвличания от социалните служби".

Протестиращите свързват случая в Германия с предишни в Норвегия, за които беше съобщавано, че пак са отнемани деца. Те държат плакати и за още едно българско бебе в Германия, за което хората предполагат, че отново е отнето неправомерно.

От немското посолство заявиха пред Би Ти Ви, че подкрепят правото на мирен протест на гражданите и се надяват на справедлива развръзка и за двете страни по случая.


Родители от Пловдив също излязоха на протест в подкрепа на родителите на 7-месечната Катерина, предаде БНТ. Те се събраха пред германското консулство в града за да изразят мнението си, че социалните служби в Германия са превишили правата си. Те оставиха послания и детски играчки пред сградата.