Лекар: Грипният вирус се предава и чрез здрависване

Изолирани са два щама, разкри д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова

"Далеч сме още от грипна епидемия и от вълната от пациенти с подобни оплаквания, която предполагаме, че ще ни залее в края на януари - началото на февруари", заяви в ефира на БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в Пета градска болница.

"Сезонът е по-топъл, така че се очаква да се изтегли пикът на грипа тази година, каза тя. Изолирани са два щама. Единият е свински грип, който създава по-лесно епидемии. Ако той се развие, ще има по-тежка грипна вълна. Ваксините са пристигнали късно в кабинетите на специалистите, което е причина да не се възползват всички, които са имали право на това", добави д-р Николова.

Симптомите на грипа са висока температура, която може да достигне до 40 градуса, болка по мускулите, по ставите, болки в гърлото, суха кашлица, обилни секрети от носа. Понякога те се появяват за половин час.

"Прехвърлянето на вируса не е само по въздушно-капков път, а и например чрез здрависване. В грипната епидемия не се употребяват антибиотици, защото антибиотикът не може да убие вируса", обясни още д-р Николова.

Специалистът препоръчва често да се мият ръцете с топла вода и сапун, проветряване на помещенията, в които се намираме, да се храним повече с плодове и зеленчуци, да намалим употребата на алкохол и цигари.