Гриша Ганчев чист като сълза - нямал скрити данъци от държавата

Той е оправдан и по обвинението, че е заплашвал с убийство бившия директор на НАП Красимир Стефанов

Гриша Ганчев

Гриша Ганчев

Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Гриша Ганчев, който беше обвинен като ръководител на организирана престъпна група за укриване на близо 700 000 лева неплатени данъци от продажбата на захар.

Той е оправдан и по обвинението, че е заплашвал с убийство бившия директор на НАП Красимир Стефанов, съобщиха от ВКС.

Припомняме ви, че разследването срещу бизнесмена започна преди 10 години, когато той, синът му Данаил и още няколко души бяха арестувани при шумна акция в страната.

Според върховните магистрати обаче няма събрани доказателства - служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на "Литекс Комерс" и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости.

"Апелативният спецсъд е изследвал всеки довод на обвинението и е подчертал недоказаността на твърдението за събиране на подсъдимите с цел съгласуване на волята им да извършват данъчни престъпления през 2012 г.", пише в мотивите към оправдателната присъда.

Според съда експедициите на захар, въз основа на договорите за отговорно пазене, не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по Закона за ДДС.