"Групата на Рашидов" се събра и реши как да се финансира обществената БНТ

Българската национална телевизия (БНТ) да получава пари от кабелните оператори за излъчването си; партийните телевизии да бъдат забранени; да се обособи обществен фонд, с който частни медии да поемат част от "непопулярните", но задължителни функции на обществените; мандатите на генералните директори на БНТ и Българското национално радио (БНР) да станат петгодишни, а управителните съвети да си тръгват заедно с тях.

Това са една малка част от предложенията на експертната група, която бе сформирана по инициатива на председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов. Тя трябваше да излезе с предложения за изменения в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), които да бъдат разгледани заедно с предложенията на Министерство на културата, които предстои да бъдат оповестени.

В "групата Рашидов" бяха включени представители на БНТ, БНР, Съюз на българските национални електронни медии, експерти по медийно право, Съюз на българските журналисти, Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), "Нова броудкастинг груп", "bTV Медиа Груп", ТВ "Европа", Съветът за електронни медии (СЕМ), Валерий Тодоров – медиен експерт и журналист и бивш директор на БНР, Българска асоциация на комуникационните агенции, Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори.

Експертната група заседава в сградата на БНТ в периода 21 ноември - 23 декември м.г. и сега внесе доклада си в парламентарната комисия, където предстои да бъде разгледан.

Припомняме, че генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков вече е направил постъпки към финансовото министерство за „откачане“ на по-малко гледаемите БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите. Според сметките на Кошлуков това би спестило 5-6 милиона лева. Публична тайна е, че средства за погасяване на задълженията към НУРТС често се отпускат по различно време през годината с постановления на Министерския съвет – т.е. ад хок – не са предвидени със Закона за държавния бюджет.