Хаос на ГКПП-тата - няма терминали, няма винетки

Туристи от Гърция, Румъния и Сърбия, тръгнали на ски, търсят да се таксуват електронно, но няма къде

Чужденци и българи, които влизат в страната, са в паника - на ГКПП-та няма откъде да си купят електронни винетки. Това показа проверка на Канал 3 на няколко от най-натоварените гранични пунктове в страната - ГКПП Кулата, ГКПП Калотина и ГКПП Лесово.

И докато на ГКПП Лесово, на бензиностанцията има поне инсталиран терминал, който не работи и стои като паметник, на другите пунктове и машините липсват.

"90% от шофьорите търсят винетки. Ядосват се, нервничат, като разберат, че няма", разказа служителка на бензиностанция на ГКПП Кулата.

"Няма терминали, няма винетки, питат ни - "Какво да правим сега, какво да казваме, ако ни спрат?!", разказа жената. "Съветваме ги да казват, че няма откъде да си купят. Обясняваме, че могат само онлайн да си купят, или от София", допълва тя. Няма винетни терминали нито на влизане, нито на излизане от страната на този пункт.

Особено притеснени са чужденците - гърци и румънци масово търсят винетки на влизане през Кулата. Хората недоволстват, нервничат. Търсят в Сандански и Петрич, но и там няма терминали за винетки, показа репортерската ни проверка.

Ситуацията на ГКПП Калотина не е по-различна. На тамошната бензиностанция също цари паника заради липсата на винетки. "Шофьорите са притеснени. Предимно сърби влизат, тръгнали са на ски хората, за Банско...", разказва служителка. Обясняваме им, че най-близо терминали има в София, допълва тя. По информация на граждани, винетки няма и на ГКПП Капитан Андреево.

Масово служителите по бензиностанциите на граничните пунктове нямат никаква предварителна информация, нито инструкции как да упътват пътуващите за винетки. Не знаят нищо и за онези 500 терминали, които трябваше АПИ да инсталира в цялата страна и по границите. И които трябваше да "владеят" 8 езика за удобство на чужденците.

"Знаем само, че от 1 януари ще има електронни винетки", разказва една от служителките, която се сблъсква с гнева на гражданите.

И докато българите могат да се пробват да пробият електронната система и да се сдобият с винетка онлайн, то за чужденците е безизходица. А излагацията и неудобството, причинено на чуждите туристи в разгара на зимния туристически сезон, не само бие по държавното реноме, калкулира негативи и за родния туризъм.

В 16,30 от АПИ ще дадат брифинг по темата. Вероятно на него ще бъде оповестено и каква е реалната ситуация с машините за електронните винетки и кога няма да им проблеми с покупката им.